Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
20.000 Forintos vásárlás esetén a szállítás díjmentes! Készleten lévő termékeinket, 1-3 munkanapon belül szállítjuk!

Kérdése van? Hívjon minket! +36705712101

Fizetési információk

Szállítási információk

Email: hello@bazarimajom.hu

Blog
Bazári Majom
Bazári Majom
2021.04.02 10:15

Második blog

Második blog
Húsvéti kalács receptje
 
Hozzávalók
tésztához:
 
100 g rétesliszt
500 g finomliszt
5 dkg friss élesztő
3 dl tej
15 g só
12 dkg cukor
6 dkg margarin
2 ek napraforgó olaj
2 db tojássárgája
 
forma kikenéséhez:
 
1 dkg margarin
0.5 evőkanál finomliszt
 
lekenéshez:
 
1 db tojássárgája
1 dl tej
 
Elkészítés
tésztához:
 
1.
1 dl tejet egy teáskanál cukorral langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük, amíg felfut.
 
2.
Keverőtálba kimérjük a liszteket. A maradék 2 dl tejet és a margarint meglangyosítjuk, megvárjuk, amíg elolvad benne a margarin, majd belemérjük az olajat, a cukrot, a sót, kevergetjük.
 
3.
A két tojássárgáját villával kissé felverjük, és az előző elegyhez csurgatjuk, közben kevergetjük.
 
4.
A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, majd fakanállal kevergetve, apránként a margarinos tojásos olajos tejet.
 
5.
Amikor már nincs száraz liszt a tálban, akkor robotgép dagasztó karjának segítségével majdnem sima tésztát dagasztunk.
 
6.
Kivesszük a tálból, és enyhén lisztezett deszkán kézzel szép fényesre dolgozzuk.
 
7.
1 órát kelesztjük langyos helyen. Margarinnal vagy vajjal kikenünk, és liszttel kiszórunk egy 25 cm-es szögletes sütőformát (ha van).
 
8.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, egy-egy részből négy, kb. 30-35 cm-es rudat sodrunk, majd négyes fonással megformázzuk.
 
9.
Lekenjük 1 dl tej és egy tojássárgája keverékével, és még egy órát hagyjuk kelni.
 
10.
Az egyiket beletesszük sütőformába, ott keljen meg. A másikat takarjuk le egy tiszta konyharuhával.
 
11.
Amikor az egyik kisült, akkor kiborítjuk a formából. A formát elmossuk, és újra kenjük, lisztezzük, beletesszük a második kalácsot. Ha nincs sütőformánk, akkor sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük mindkét fonatot.
 
12.
Kis fokozaton kb. 40-50 percig sütjük, 15 percig a sütő alsó bordáján, a továbbiakban a sütő középső bordáján. Ha az elején nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral. Az a lényeg, hogy mérsékelt hőmérsékleten, lassan süljön.
 
13.
Nem érdemes egyben megfonni és egy nagyot készíteni, mert az általában nem magasra, hanem szélesre-laposra kel meg.
Jó étvágyat, és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Bazári Majom!